woensdag 18 november 2015

Het Internet Huis & LNAGRO de Ondernemerij introduceren "The Internet of Things" in de Achterhoek


Wereldprimeur:  
LoRa “Internet of Things Netwerk” voor de agro-sector start op 23 maart in de Achterhoek!

Internet en de agrarische sector zijn steeds slimmere vrienden. Ook agrariërs hebben behoefte aan data om inzichtelijker en slimmer te werken. Met LoRA, een speciaal digitaal netwerk voor de communicatie tussen kleine zuinige sensoren, chips en apparaten kunnen agrariërs hun bedrijfsvoering sneller, veiliger en efficiënter maken.

 ‘Het Internet Huis’ uit Doetinchem en ‘LNAGRO de Ondernemerij’ uit Ulft, initieerden een dekkend LoRa-netwerk in de Achterhoek. Het doel is dat boeren goedkoop, gemakkelijk en snel digitale innovaties kunnen toepassen. Bovendien wil men de Achterhoek op kennisvoorsprong zetten en werkgelegenheid creëren, waardoor mensen en kennis voor de regio behouden blijven. 


Waarom LoRa?
Er zijn al veel sensoren op de markt, er komen grote hoeveelheden data beschikbaar en de huidige computers beschikken over een enorme rekenkracht om die data te verwerken. Tot nu toe ontbrak het echter aan een goedkoop, snel en betrouwbaar netwerk om data tot bruikbare informatie te verwerken en de sensoren, chips en apparaten met elkaar te laten communiceren. Het LoRA-netwerk in de Achterhoek biedt nu voor boeren een betaalbare oplossing. LoRA jaagt zelfs de innovatie van “Internet of Things” aan.
 

Minuscule sensoren kunnen bijvoorbeeld helpen om brand of diefstal te voorkomen. Stopt men ze in de grond dan meten ze de vochtigheidsgraad, gekoppeld aan dieren meten ze de gezondheid en productiviteit van de veestapel. Door beter meten kan de agrariër zuiniger en efficiënter werken, verspilling voorkomen en kosten drukken. Precisielandbouw plegen dus, waarbij veel partijen in de keten van de agri-business belanghebbend zijn.



Dit betekent LoRa
LoRa staat voor Low Range, wat betekent dat communicatie plaatsvindt op een zeer lage frequentie van 850 megahertz (Mhz). Hierbij wordt het mobiele telefoonverkeer niet in de weg gezeten, omdat die providers gebruikmaken van veel hogere frequenties.

Het LoRA-netwerk zal in eerste instantie als testlab ingericht worden, direct bruikbaar voor agrarische bedrijven, maar zeker ook interessant voor de onderwijsinstellingen in de regio om de vele verschillende - nog te ontwikkelen - sensortoepassingen te testen.
Als het aan de Achterhoek ligt, staat de innovatie voor de boeren met één-nul voor!


 
Een reportage gemaakt tijdens de activering van onze eerste LoRa antenne in de Achterhoek

De Achterhoek aanjagen?
De kracht van dit initiatief blijkt uit het feit dat partijen als Univé, Rabobank, Waterschap Rijn en IJssel en de Regio Achterhoek de realisatie van het benodigde antennepark direct wilden ondersteunen. Daarmee de Achterhoek op de kaart zettend, met een speciaal oog voor innovatie in de agri-sector. 

 Het LoRa Testnetwerk is een initiatief van:




 Aanvullende informatie:

"LoRa-Netwerk als alternatief voor WiFi"
  • Slim boeren in de Achterhoek!

Een aantal maanden geleden werden we positief verrast door een geweldig interessant Amsterdams initiatief. Een samenwerkingsgroep van particulieren en bedrijven hebben in recordtempo in de stad een draadloos netwerk gerealiseerd. Maar wat is er nou zo bijzonder aan een draadloos netwerk, we kennen toch bijvoorbeeld al WiFi?

WiFi mag dan voldoende blijken voor gebruik in en om het huis, maar een nieuwe antenne-technologie genaamd LoRa opent een nieuwe wereld op gebied van draadloos communiceren tussen mens en machine. LoRa staat voor Low Range, wat betekent dat communicatie plaatsvindt op een zeer lage frequentie van 850 megahertz (Mhz). Hierbij wordt het mobiele telefoonverkeer niet in de weg gezeten, omdat de providers gebruiken maken van veel hogere frequenties. Het bereik van een optimaal geplaatste LoRa-antenne kan zelfs de 15 kilometer overschrijden. Binnen het netwerk van deze antenne kan data worden uitgewisseld tussen apparaten die uitgerust zijn met een sensor. Op deze manier kun je een scala van toepassingen bedenken waarbij deze sensoren nuttig blijken. Door het enorme bereik van deze LoRa-antennes hoef je er slechts een aantal te plaatsen om een groot gebied te bedienen.

Echter, het grote verschil tussen WiFi en LoRa is dat eerstgenoemde grote hoeveelheden data kan ontvangen en versturen. Met laatstgenoemde kun je niet even op locatie een YouTube filmpje bekijken, maar dit is ook niet de bedoeling van LoRa. Hiermee worden alleen kleine hoeveelheden data verstuurd tussen "slimme apparaten". De sensoren bevatten een piepkleine chip die zeer weinig stroom gebruikt, waardoor deze lang blijven werken op eenzelfde batterij. Een gebruiksvoorbeeld is een LoRa sensor die zit ingebouwd in een fiets. Hij wordt pas geactiveerd m.b.v. een applicatie op de smartphone van de fietseigenaar. De sensor hoeft dus niet constant actief te zijn voor zijn eigenlijke functie, hierdoor blijft de batterij voor lange tijd gespaard. De fietseigenaar kan nu bijvoorbeeld zijn fiets na een nachtje uit, of bij diefstal weer opsporen. Op deze manier zijn er nog talloze manieren waarop "Het Internet der Dingen" onze samenleving van dienst kan zijn.

Het Internet Huis spits zich wat betreft de toepassingen van het LoRa-Netwerk in de Achterhoek toe op gebruik binnen de agrarische sector. We erkennen dat er binnen deze sector veel te winnen is op gebied van efficiëntie en tijdsbesparing. Daarom hebben we een start gemaakt met de plaatsing van de eerste LoRa antenne in de Achterhoek. Deze is 21 oktober jongstleden geplaatst op een 30 meter hoge mast in Aalten.



Lees ook: Test alternatief netwerk in Achterhoek mogelijk naar Duitsland




Door deze optimale plaatsing op grote hoogte heeft de LoRa antenne een excellente "line-of-sight". Hiermee bereikt het signaal een gebied met een straal van maximaal 18km. Tijdens een test in het veld kregen we m.b.v. een mobiele 4G router en een ontvanger nog steeds een bruikbaar signaal in plaatsen zoals Terborg, Gendringen, Silvolde & Megchelen. Uiteraard stopt het signaal niet bij de grens met onze Oosterburen. 

Ook vanuit Duitsland is er enthousiast gereageerd op ons LoRa initiatief. Bij een research afdeling van een grote universiteit net over de grens wordt momenteel al druk geëxperimenteerd met LoRa technologie. Zij houden zich bezig met de praktische applicatie van de sensoren. Bij een plantenkwekerij is met succes een proef afgerond waarbij op afstand m.b.v sensoren het plaatselijk vochtigheidsgehalte van de grond is vast te stellen. Een professor van de Duitse Rhein-Waal Hogeschool hield hierover een toespraak tijdens een bijeenkomst in het ICER innovatiecentrum te Ulft.

We mochten ook een gedelegeerde van de KPN verwelkomen. Logischerwijs zijn zij ook actief met LoRa ontwikkelingen en introduceerden op dezelfde datum hun eigen initiatief. KPN concentreert zich qua dekking van het netwerk vooralsnog op de steden Den Haag en Rotterdam. Vervolgens proberen ze om in de loop van 2016 geheel Nederland te voorzien van IoT dekking. Het is te verwachten dat de andere grote providers snel zullen volgen met hun eigen initiatieven. We zijn erg benieuwd naar alle mogelijkheden en de high-tech innovatie als gevolg van deze warme ontvangst door betrokkenen.


Het Internet of Things in het nieuws:

Persbericht lancering LoRaWAN-Netwerk: Primeur in de Achterhoek

Telecompaper: IoT-netwerk voor boeren in de Achterhoek 

Dutch IT-Channel: LoRa Internet of Things netwerk voor de Agro-Sector in de Achterhoek 

"De opmars van het 'Internet der Dingen'"

"Het internet of things (IoT) is in 2015 echt doorgebroken, samen met digitale transformatie. Tal van organisaties omhelzen de toepassingen..."

"Het potentieel van het Internet of Things op het gebied van duurzaamheid, zowel in de publieke als private sector, is volgens mij enorm..."

"Tech-industrie wil iot-standaarden samen laten werken"

Een prachtig voorbeeld met slechts enkele voordelen van IoT-Techologie voor Agrariërs:


Toekomstmakers Afl. 8, over de hightech toekomst van het platteland:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten